Imprezy
Festiwal Wędrowania w Bodzentynie - impreza w regionie, łącząca turystykę, edukację i sztukę. W programie znajdują się spektakle plenerowe, rajdy piesze i rowerowe najpiękniejszymi trasami w Górach Świętokrzyskich, akcje plastyczne, warsztaty teatralne, koncerty i dyskusje ekologiczne.
Dni Bodzentyna są stałym elementem pejzażu kulturalnego Gminy Bodzentyn. Impreza odbywa się w pierwszy weekend lipca na Placu Zamkowym. Impreza popularna mająca w programie występy kabaretów, zespołów ludowych, gwiazd muzyki pop oraz słynąca ze wspaniałych pokazów sztucznych ogni i zabaw tanecznych na świeżym powietrzu.
Dni Dawida Rubinowicza z założenia mają się odbywać we wrześniu. Impreza ma na celu promocję kultury żydowskiej oraz upowszechnianie wiedzy o społeczności żydowskiej która zamieszkiwała Bodzentyn przed II Wojną Światową.
Bodzentyńskie Ostatki - Od 2013 roku powstała nowa cykliczna impreza o zasięgu gminnym pn.,, Bodzentyńskie Ostatki". Podczas imprezy zespoły działające na terenie Gminy Bodzentyn pokazują swój dorobek artystyczny mieszkańcom Gminy i nie tylko. Przygotowane prezentacje są pokazywane na wielu przeglądach powiatowych, wojewódzkich, ogólnopolskich, gdzie nasze zespoły reprezentują Gminę Bodzentyn.
Przegląd Małych Form Teatralnych-Przegląd organizowany co rocznie. W przeglądzie biorą udział zespoły reprezentujące przedszkola oraz szkoły z terenu gminy Bodzentyn.
Uroczystości na Wykusie- Każdego roku, w drugą sobotę czerwca na Wykusie organizowane są uroczystości upamiętniające poległych żołnierzy Zgrupowań Partyzanckich AK "Ponury". Organizatorami uroczystości są Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej - Środowisko Świętokrzyskich Zgrupowań AK "Ponury-Nurt" oraz Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej Obwód Świętokrzyski. Od pewnego czasu uczestniczą w nich przedstawiciele władz wojewódzkich i poczty sztandarowe świętokrzyskiej policji, której patronem od 1990 r. jest mjr cc. Jan Piwnik "Ponury".
Produkty tradycyjne (lokalne)
Chleb Kiernożyckich z Bodzentyna – jest to chleb pszenny na zakwasie z mąki żytniej, wypiekany do dziś w małej piekarni pani Felicji Harabin, w Bodzentynie przy ulicy Straży Pożarnej. Receptura i technologia wypieku zostały opracowane w 1937 roku przez ojca pani Felicji Stanisława Kiernożyckiego. Do jego wypieku używa się drewna, które nadaje mu specyficzny smak i zapach.
Kiełbasa Bodzentyńska, wyróżnia się spośród innych tego typu produktów intensywnym zapachem i smakiem, a zawdzięcza to dużej ilości czosnku i ręcznie tłuczonym ziarnom pieprzu czarnego.
Kwas burakowy - rewelacyjnie gasi pragnienie, a może również być bazą na barszczyk wigilijny. Wytwarzany jest przez panią Teresę Barwicką z Wiącki. Uzyskiwany jest on z ekologicznych produktów, nastawiany do kiszenia i zlewany zgodnie z kalendarzem biodynamicznym, bogaty w witaminy i pierwiastki, od pokoleń stosowany jako cudowny lek na anemię, przeziębienia, obniżenie ciśnienia oraz w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach
"JakCię widzą, tak Cię piszą - łysogórski przepis na sukces"
UDA-POKL.09.05.00-26-049/08-00
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki. |
x |